Skip to main content

Svjetski dan audiovizualne baštine

Četvrtak, 24. Listopad 2024. u 18:00

Kino dvorana

ulaz besplatan

18:00 - U raljama života

godina: 1984.
žanr: romantični, komedija
režija: Rajko Grlić
uloge: Vitomira Lončar, Gorica Popović, Mira Furlan...
trajanje: 96 min

Televizijska redateljica Dunja montira seriju o introvertiranoj i skromnoj službenici Štefici Cvek, koja živi u svijetu ljubavnih roto-romana i ženskih magazina te traga za pravim muškarcem. Istovremeno je Dunjina veza s književnim kritičarom i članom partije Saletom, koji se, kad je potrebno, s nepoćudnim književnicima obračunava političkim argumentima, u ozbiljnoj krizi. Stoga se i Dunja, poput junakinje svoje serije, nađe u potrazi za odgovarajućim muškarcem. Kultne su scene u kojima se Štefica nalazi sa svojim ljubavnicimau izvedbi Mikija Manojlovića, Bate Živojinovića i Rade Šerbedžije. Film je adaptacija hvaljenog romana Štefica Cvek u raljama života Dubravke Ugrešić, koja je također bila koscenaristica filma. Rezultat je postao hit među kritikom i publikom. Film je osvojio brojne nagrade, uključujući Zlatnu arenu za režiju i glazbu na Pulskom filmskom festivalu.

20:00 - Za sreću je potrebno troje

godina: 1985.
žanr: romantični, drama
režija: Rajko Grlić
uloge: Mira Furlan, Miki Manojlović, Dubravka Ostojić, Bogdan Diklić, Vanja Drach...
trajanje: 100 min

Priča o grčevitim pokušajima i nadi da se pomoću ljubavi može pobjeći iz zadanosti vlastitog života i vremena u kome se taj život odvija.
Siromaštvo i očajanje natjeralo je čovjeka da dječjim plastičnim pištoljem opljačka trgovinu u provincijskom gradu. Izlazi iz zatvora nakon tri godine i u prolazu kroz Zagreb sretne dvije potpuno različite žene koje će odrediti njegovu sudbinu. Tako počinje priča o ljubavnom trokutu gdje se pitanja emocija i novaca neprestano prepliću.