Od Kaja do Woodstocka

JZ19 1200x675B

Od 19. do 22. rujna u Svetom Ivanu Zelini održan je književni festival sa sajmom knjige Četiri godišnja doba književnosti: Jesen i Zelina.

Bilo je to drugo zelinsko izdanje književne manifestacije koja u ritmu godišnjih doba cirkulira četirima zemljama regije – osim Zeline, festival naime suorganiziraju Sarajevo, Pančevo i Ljubljana / Novo Mesto – nakon što premijerno održano u lipnju 2018.

Na središnjemu zelinskom trgu četiri se dana trgovalo knjigama, novijih i starijih datuma proizvodnje, povoljnijih, često bagatelnih, i viših cijena. Od izdavača svoja su izdanja nudili Fokus, Mozaik, Disput, Ogranak Matice Hrvatske Sv. Ivan Zelina, Muzej Sv. Ivan Zelina i POU Sv. Ivan Zelina, od knjižara Nova stvarnost i Virtus books, dok su najveći interes i ove godine izazvali otpisani naslovi iz Zelinske knjižnice.

Prodavači su bili relativno zadovoljni prometom, nešto manje posjetom.

U četvrtak je u sklopu sajma knjige za jedan peti razred OŠ Dragutina Domjanića priređena likovna radionica znamenitoga hrvatskog strip-autora Stanka Bešlića „Kako crtati životinje“, dok je najveću gužvu stvorila subotnja prijepodnevna promocija „Kuharica“, knjige recepata naših sugrađanki Ružice Šoštar i Barice Bistrički, inače najnovijega izdavačkog projekta POU-a Sv. Ivan Zelina.

Ružica i Barica, nakon što su posjetitelje šarmirale svojim spontanim nastupima, počastile su ih slasnim zalogajima po receptima iz kuharice.

Kad je u pitanju umjetnički program književnog festivala, u petak je u „Kralušu“ održan zanimljiv događaj zamišljen kao niz pjesničkih dvoboja štokavaca i kajkavaca. Obje strane, KAJ i ŠTO, u svojoj su reprezentaciji imale po sedmero predstavnika, koji su u paru izlazili za mikrofon i čitali svoje pjesme. Prijateljsko su nadigravanje otvorili Enes Kišević i Valentina Šinjori. Štokavci su bili pojačani književnicima iz BiH i Srbije, dok su kajkavskoj strani pripomogli Slovenci.

Glazbenom izvedbom program su obogatile Maja Cipek i Lada Lokmer iz samoborskog dua MaLa.

Druženje pjesnika i njihovih gostiju nastavilo se u Galeriji „Žiljak“ do ranih jutarnjih sati.

Novi iskorak na mapi zelinskih kulturnih događanja POU je upisalo u subotu, kada je u kultnome zelinskom kafiću „Faraon“ održano pjesničko obilježavanje 50. obljetnice Woodstocka, ponovno uz autorsko čitanje pjesama i uz autentičnu, na Woodstocku izvođenu glazbu.

Riječ je o svojevrsnoj kulturnoj diverziji u popularni javno-privatni prostor, presedanu u povijesti zelinskih javnih događanja, jer premda su se kulturni programi u zelinskim lokalima organizirali još od davnih dana, nikad to nije bio slučaj s onima najurbanijima i najpoznatijima, što Faraon svakako jest.

Reakcije publike uopće nisu bile loše, pa nam je zaključiti da svakako vrijedi nastaviti borbu za afirmaciju kulturnih programa u našem gradu.

Za one koji žele pročitati nešto više o vremenu i društvenim dostignućima Woodstocka, te pomnije pročešljati autore koji su sudjelovali na drugom izdanju zelinskoga književnog festivala, preporučamo posjet internetskim stranicama Pučkoga otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina, gdje je lako pronaći, pod kategorijom „Izdavaštvo“, zbornik festivala Jesen i Zelina u PDF-formatu.

Ispis