Stiže Najbolja američka ideja

Siniša Golub obišao je 20 od ukupno 59 američkih parkova prirode. O iskustvima vlastitih obilazaka nepreglednih američkih parkovnih prostranstava govorit će u četvrtak, 15. ožujka, na putopisnom predavanju u Dvorani Kraluš Pučkoga otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina.

SAD Arizona Colorado Golub 5984web

Impozantnim parkovima prirode diljem Sjedinjenih Država Golub se vraća uvijek iznova, vječno žedan konzumirati ljepotu koju čovjek svojim invazivnim djelovanjem još nije stigao razoriti. Osjećaj je to koji ga pokreće otkako se kao dječak zaljubio u televizijsku seriju Grizzly Adams, priču o obućaru iz Bostona koji je pobjegao od civilizacije optužen za težak zločin koji nije počinio. Putem je spasio medvjedića koji je prerastao u njegova najlojalnijeg prijatelja, te ostatak života proveo kao traper u kalifornijskim planinama.

Zelinskoj publici, dokazano prijemčivoj na putopisne teme, Golub će u jednosatnom predavanju pojasniti kako funkcionira Američka parkovna agencija, koja pod svojom kapom drži svih 59 nacionalnih parkova prirode, te na američkim primjerima dokazati koliko je hrvatski sustav gospodarenja prirodnom baštinom neučinkovit, besmislen, skup i dezintegriran. Naš je gost itekako pozvan govoriti o toj problematici kao magistar znanosti upravljanja zaštićenim područjima prirode, odnosno kao službujući ravnatelj Međimurske prirode, javne ustanove za zaštitu prirode.

Sjedinjene Države u ideološkom, geopolitičkom i konzumerističkom smislu odavno nisu demokracija kojoj smo se nekoć divili i koja bi na bilo koji način trebala izazivati naš respekt. Međutim, kad je gospodarenje zaštićenim prirodnim ljepotama u pitanju, SAD-u treba priznati pozitivnu iznimku. Zato predavanje i nosi naziv Najbolja američka ideja, identičan nazivu Golubove fotografske izložbe koju je prošle godine postavio u Centru za kulturu Čakovec.

Golubova je vještina pripovijedanja nenadmašna, a jednako je takav i njegov umjetnički izraz. Autorski fotografski radovi ostavit će vas bez daha, tako da je Golubovo predavanje istovremeno okrepa za uši i oči.

Bilo da volite prirodu, putovanja ili atraktivne fotografije pejsaža koje ste zasigurno vidjeli u holivudskim filmovima, predavanje Siniše Goluba apsolutni je "must see" za vas. Siniša je za posjetitelje priredio kupone za knjigu o američkim parkovima prirode, koja izlazi krajem mjeseca. Kupnjom kupona pretplatit ćete se na knjigu koja će stići na vašu kućnu adresu, dok ćete predavanje napustiti bogatiji za jedno od njegovih ranijih knjižnih djela.

Novo izdanje Zelinskog četvrtka započinjemo u 18.30 otvaranjem izložbe skupltura Petra Hranuellija, kojeg ćemo vam predstaviti uskoro. Najbolja američka ideja dolazi na red nešto iza 19 sati.

golub2

Ispis