Voleći Vincenta, kamerom i kistom

vincent


Vincent van Gogh bio je slab na riječima. Vjerovao je da se ne može izraziti drukčije osim kroz vlastite slike. Slikao je stoga mahnitim tempom, ostavivši iza svog kratkotrajnog života golem opus.
Jednako su mahnito – a i studiozno! - radili likovni umjetnici, njih čak stotinu i sedam diljem svijeta, oslikavajući svaki pojedini igrani kadar filma Loving Vincent, koji ovog petka možete pogledati u zelinskom kinu.
Svaku sekundu filma pred vašim će očima otitrati 12 ulja na platnu, 12 originalnih umjetničkih djela. Sedam stotina i dvadeset originala odgledat ćete u jednoj minuti, odnosno njih čak 62.450 za vrijeme ukupnog trajanja filma. Vrijednim su likovnjacima, inače izabranima po kriteriju vrsnoće poznavanja Van Goghove tehnike odnosno opusa, za taj posao trebale godine rada, pa je film sniman punih šest godina.
Od igranog predloška i ručno oslikanih kadrova pokretne su slike rezultirale inovativnim animiranim ostvarenjem, filmskim portretom sazdanim na ulju i platnu. Bilo do volite film, bilo da volite Vincenta, Loving Vincent ne smijete propustiti!

Ispis